Büyüleyici Güzellik


Mahmud Bedreddin Yazır, “Kalem Güzeli” isimli eserinde bir hatırasını naklediyor: “Birinci Cihan Harbi’nde, askerlik münasebetiyle tanıştığım Macaristanlı ressam ve subay bir arkadaşım vardı. Arasıra İstanbul camilerini, müze ve kütüphanelerini birlikte gezer, her çeşit sanat eselerini ziyaret ve tetkik ederdik. Bir gün Sultanahmed Camii’ndeki Melekpaşazade Ali Haydar Bey (1802’de doğdu. Asrın seçkin hattatlarındandır. Talik yazı üstadıdır. İcazetnamesi Topkapı’da bulunmaktadır. 1870’de vefat etti.) merhumun ta’lik celîsi “El-kasibu Habîballah” (“kazanan kimse, tüccar Allah’ın sevgili kuludur” manasında bir hadis-i şerif) zerendud levhası önünde bulunuyorduk. Arkadaşım ona baktı da sonra bana dönerek:

“-Dostum! Bu sizin yazılarda bir hal var. Çok dikkat ediyorum, ilk bakışta sade bir renk, geometrik bir sessizlik, baktıkça harekete geçiyor, canlanıyor, cilveleniyor. Önce tatlı bir bakış, arkasından yavaş yavaş içe süzülen canlı bir akış, sessiz bir armoni içinde ruhu oynatan bir metafizik bir musıkî var. Lakin ondaki ahengi kulaklar duymuyor, içler dinliyor. Dinledikçe bir başka aleme yükseliyor. Bakarken ne oluyor anlamıyorum, içimi içine çeken büyüleyici bir çehre, bir güzellik denizi, sevimli titreşimlerle gönlümü ferahlatan bir hava, derken bir melek sesi ve nefesi kadar gizli ve ılık okşayış ve sarılış içinde kalıyorum. O, ben; ben o oluyoruz gibi bir şeyler oluyor. Sizde böyle şeyler olur mu?” demişti.

Medeniyet Aleminde Yazı ve İslam Medeniyetinde

KALEM GÜZELİ: Mahmud Bedreddin YAZIR

Hicri 1311 (m.1890) yılında Elmalı’da doğdu. Babası Yazır’lı Hoca Numan Efendi’dir. 1324 yılında İstanbul’a geldi. Medrese tahsili gördü. Felsefe şubesinde ihtisas yaptı. Devletin çeşitli kademelerinde görev icra etti. Bakkal Arif Efendi’nin oğlu, Rakım, Hırka-i Şerif Hatibi Ömer Vasfi, Aziz Efendi ve Hulusi Efendi’lerden yazı öğrendi. ‘’Eski Yazıları Okuma Anahtarı’’ ve ‘’ Kalem Güzeli’’ gibi pek mühim eserler de yazmış bulunan Mahmud Bedreddin Yazır, 1952 yılında İstanbul’da vefat ederek Sahrayı Cedid Kabristanı’na defnedildi.


Neşre hazırlayan: Uğur DERMAN

1935’de Bandırma’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi (1953)’nden sonra, Istanbul üniversitesi Tıp Fakültesi Eczacılık Okulu (1960)’ nu bitirdi. Serbest eczacılık devresi (1963-1978)’nden sonra Türkpetrol Vakfı’nın yönetimini üstlendi (1977); 1981’den bu yana İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)’nın da Sanat danışmanlığını yürütmektedir.1955 yılından itibaren Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin emekli hocalarından Necmeddin Okyay (1883-1976)’ın Osmanlı Kitap Sanatları konusunda öğrencisi oldu; 1960 yılında icazet (diploma) aldı. Ayrıca Macid Ayral (1891-1961), Halim Özyazıcı (1898-1964), Dr. Süheyl Ünver (1898-1986) gibi bu konunun uzmanlarından çok istifade etti. 1961 yılından bu yana müstakil eser, tebliğ, ansiklopedi (Türk Ansiklopedisi, D. İslam Ansiklopedisi) maddesi ve makaleleriyle Türk Kitap Sanatlarının öğretilmesi ve tanıtılması için çalıştı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde derslerini sürdüren Uğur Derman 1997’de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından öğretim üyeliğine kabul edilerek kendisine Profesör ünvanı verilmiştir.Türk Hat Sanatının tanıtımı için Kültür Bakanlığı tarafından Kahire (1976), Cidde (1980) ve Chicago (1987)’ya, IRCICA tarafından Bağdad (1988) ve Kuveyt (1992), İslamabad (1994), Kahire (1997) ve Tunus (1997) şehirlerine gönderilmiştir. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Çiçek Derman ile evli olup üç çocuk babasıdır.
GÜZEL YAZIYA meraklı, bedii sanatlara düşkün canlara
hayra vesile olması niyetiyle ikramımızdır.

Cilt 1 Cilt 2 Cilt 3 (3 cilt, 473 sayfa, 56 MB civarı)

One thought on “Büyüleyici Güzellik

Söyleyecek sözüm var...

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.